7 tips om bloemen te kunnen hergebruiken op jullie bruiloft

Jullie backdrop hergebruiken, de bloemen decoratie nog een keer terug zien bij het diner en aan het einde van jullie bruiloft jullie gasten extra blij maken? Dat kan! Lees deze blog met tips zodat de bloemen optimaal worden benut op jullie grote dag!

Bloemen hergebruiken op jullie bruiloft en meegeven aan gasten
Home » 7 tips om bloemen te kunnen hergebruiken op jullie bruiloft

Tips om bloemen te kunnen hergebruiken zodat ze optimaal worden benut op jullie bruiloft

Zo’n mooie grote backdrop. “is dat niet zonde voor alleen de ceremonie?” Bloemen voor het diner. “Kunnen we die ook op een andere manier gebruiken?” En aan het einde van de bruiloft. “Wat doen we dan met al die mooie bloemen?” Allemaal vragen die ik vaak tegen kom bij mijn bruidsparen. Of je nu voor een wat kleinere decoratie kiest of een grote rijkelijke aankleding, het is altijd een goed idee om bloemen te gaan hergebruiken! Niet alleen erg leuk, ook nog eens een duurzamere keuze. In deze blog vertel ik graag verschillende tips zodat jullie (en jullie gasten) optimaal gaan genieten van de bloemen!

Backdrop als fotohoek

1. De backdrop hergebruiken als achtergrond voor foto’s

De backdrop is in hoofdzaak meestal gemaakt voor de ceremonie, als een echt statement voor de ceremonie. En eigenlijk ook als achtergrond van jullie speciale moment. De eerste tip is denk ik ook de meest voorkomende. Gebruik jullie backdrop als achtergrond voor foto’s! Hierbij kan je aan verschillende dingen denken:

 • Als achtergrond van de Photo Booth
 • Neem een momentje om samen als net getrouwd stel mooie foto’s te maken bij de backdrop
 • Laat jouw professioneel fotograaf (of second shooter) foto’s maken van jullie en jullie gasten. Of doe het zelf, zoals de foto hieronder.
 • De backdrop is ook in te zetten als achtergrond van bijvoorbeeld het diner. Of misschien bij de band van jullie feest? Waar precies de beste plek is, verschilt per locatie en kan je het beste overleggen met jouw bloemist.

2. Bloemwerk voor de ceremonie dat later bij het diner kan worden ingezet

Naast de backdrop kun je ook ander bloemwerk hergebruiken na de ceremonie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bloemen tuintjes, ook wel eilandjes genoemd. Dit zijn bloemstukken die in het gangpad van de ceremonie staan. Ze versterken de eyecatcher en ze vormen een mooie luxe decoratie voor jullie ceremonie. Wanneer we de eilandjes wat hoger maken kan je ze hergebruiken op bijvoorbeeld de cadeautafel, bij het gastenboek of op het podium van jullie feest. Wanneer we de bloemen tuintjes juist lager houden zijn ze ook geschikt en super leuk om op de dinertafels neer te zetten. We maken ze hierdoor expres wat minder hoog zodat je natuurlijk wel nog naar elkaar kunt kijken aan tafel. Wel zo leuk. 😉

Ceremonie bloemen hergebruiken diner

3. Aan het einde van de dag jullie gasten bloemen laten plukken

Uiteraard kunnen jullie de bloemen lekker zelf mee naar huis nemen. Toch is dat meestal te veel of is het niet handig omdat jullie bijvoorbeeld al snel op huwelijksreis gaan. Dan is het wellicht een leuk idee om bloemen aan jullie gasten mee te geven! Zo kan je iedereen aan het einde blij maken met een paar ‘geplukte bloemen’ uit bijvoorbeeld de backdrop. Goed om te weten dat de bloemen niet mega lang zullen staan. Waarom niet? Ik koop de bloemen voor een bruiloft altijd wat eerder in zodat ze mooi open en bloeiend op jullie bruiloft stralen. Hierdoor zijn de bloemen al wat ouder maar nog steeds erg mooi om nog wat langer van te genieten!

Een paar extra tips om ervoor te zorgen dat het hergebruiken van de bruiloft bloemen niet rommelig wordt

 • Laat jullie gasten pas ‘plukken’ als jullie jullie eigen bloemen al hebben uitgezocht, en ook bijvoorbeeld voor extra speciale gasten zoals ouders en ceremoniemeesters.
 • Laat de gasten pas ‘plukken’ als jullie al uitgezwaaid of weg zijn. Zo merken jullie niks van deze toch wel kleine rommel en zorg je ervoor dat jullie laatste moment van de dag alle aandacht krijgt.
 • Regel professionele hulp, zie hiervoor tip 7.
Bloemen hergebruiken voor jullie bruiloft gasten

4. Boeketten laten maken van de bloemen

Tip 4 is een klein vervolg op tip 3. Deze tips zijn in principe hetzelfde alleen laat je hierbij je bloemist de bloemen van jullie bruiloft hergebruiken voor de gasten. Als wij een bruiloft verzorgen dan halen wij ook altijd alle spullen weer netjes op. Ook vaak in de avond. Je kan ervoor kiezen om ons (of de bloemist die je kiest) aan het einde van de dag boeketten te laten maken van de bloemen die uit de bloemstukken worden gehaald. Op deze manier zorg je ervoor dat eigenlijk tip 3 professioneel wordt uitgevoerd en extra luxe is voor de gasten. Hierbij kan je het zo gek maken als je wilt. Van losse bloemen aangeven tot ingepakte gebonden boeketten. Of zelfs echte bloemstukjes. Net wat jullie het leukste vinden!

5. Vaasjes als presentjes

Een leuk idee van een bruidspaar: de presentjes werden leuke bloemenvaasjes met een paar bloemen uit de backdrop! Aan de vaasjes had het bruidspaar een leuk bedank kaartje geschreven en aan het einde van de dag heeft de ceremoniemeester de vaasjes gevuld en kregen de gasten een speciaal presentje. Leuk idee om mee te nemen als tip voor jullie!

6. Bloemen (laten) drogen

Bloemen zelf meenemen heb ik hierboven al een keer eerder genoemd. Maar wat een leuk idee is als jullie inderdaad snel op huwelijksreis gaan of een blijvende herinnering willen: bloemen drogen! Hoe je bloemen (en je bruidsboeket) het beste kunt drogen deel ik nog een keer in een andere blog. Om je toch alvast op weg te helpen hierbij alvast een paar tips:

 • Hang de bloemen op zijn kop in een droge en donkere ruimte.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel bloemen dicht bij elkaar hangt, dan kunnen de bloemen eerder gaan schimmelen.
 • Probeer verschillende soorten uit en hang ze op per soort. De ene bloem zal wel mooi indrogen en de andere niet. Door ze soort per soort op te hangen kan je het beste zien wat wel en niet werkt.
 • De bloemen zijn goed ingedroogd als ze volledig hard en meer grijzig zijn geworden. Twijfel je? Laat ze voor de zekerheid nog even wat langer hangen.
 • Na het drogen altijd de bloemen droog bewaren. En uit de zon om verkleuring tegen te gaan.

7. Regel professionele hulp

Of je nu ons (of jouw bloemist) regelt, of je zorgt ervoor dat jullie ceremoniemeester de bloemen taak op zich neemt. Regel altijd professionele hulp! Zo zorg je ervoor dat het overzichtelijk blijft en dat het netjes is geregeld. Voor zowel jullie als jullie gasten fijn!

Hopelijk waren het waardevolle tips en hebben jullie wat meer ideeën hoe je bloemen kunt hergebruiken op jullie bruiloft!

Hebben jullie vragen? Neem contact op!


Naast bloemen hergebruiken nog meer handige tips voor jullie bruiloft bloemen?

Zijn jullie benieuwd naar meer handige tips? Doe mee met de maandelijkse “Het bloemen begin voor bruidsparen” en leer alles over bloemen en jullie bruiloft! Er is ruimte voor al jullie vragen en de volledige opbrengst gaat naar het goede doel! Bekijk de tickets!

Wil je meer weten over onze werkwijze, stijl en informatie over bloemconcepten voor jullie persoonlijke bruiloft? Bekijk de Weddings pagina via onderstaande knop!

Backdrop hergebruiken voor foto's

Meer informatie over de foto’s:
Foto 1 en 7
Foto 2, 5 en 8
Foto 3
Foto 4
Foto 6 is een eigen foto