Wanneer en hoelang van tevoren jullie bruiloft bloemen regelen?

"Wanneer moet ik een bruidsboeket bestellen en hoelang van tevoren moet ik de bloemen regelen voor mijn bruiloft?" In deze blog geef ik antwoord!

Wanneer en hoelang van tevoren jullie bruiloft bloemen regelen?
Home » Wanneer en hoelang van tevoren jullie bruiloft bloemen regelen?

Wanneer en hoelang van tevoren jullie bruiloft bloemen regelen?

“Hoelang van tevoren moet ik de bloemen regelen voor mijn bruiloft? En wanneer moet je je bruidsboeket bestellen? ” Dit zijn toch wel de meest gestelde vragen die ik tegen kom. En ik snap waarom: Je wilt niet te vroeg de bloemen bestellen omdat je op dat punt nog niet weet wat nodig is. Maar je wilt ook niet te laat zijn en erachter komen dat je lievelingsbloemist geen plek meer heeft. Ik ga jullie vertellen wat handig is!


Het verschil tussen bloemen bestellen bij een bloemenwinkel en een bloemstylist

Het is handig om eerst het verschil uit te leggen tussen een bloemenwinkel en een bloemstylist (gemiddeld, uitzonderingen weggelaten). Kort samengevat:

  • Een bloemenwinkel is een allrounder. Ze maken niet alleen bloemwerk voor bruiloften, maar ook voor andere gelegenheden. Vaak is er een ‘bloemenhoek’ met losse bloemen.
  • Een bloemstylist is gespecialiseerd in maatwerk aankledingen. Er wordt per opdracht apart ingekocht. De bloemwerken worden vanuit een atelier en op locatie gemaakt.

Deze blog schrijf ik vanuit ons perspectief, als bloemstylist voor bruiloften en evenementen. Willen jullie een kleine aankleding? Dan zou je naar mijn mening het beste terecht kunnen bij een bloemenwinkel en kan je de planning iets strakker nemen. Wil je een maatwerk aankleding? Dan is deze blog een goede richtlijn en zou ik adviseren om tijdig contact op te nemen. Wij, en de meeste collega bloemstylisten werken met een maximum per maand, week en dag en kunnen in vergelijking met bloemenwinkels een stuk sneller vol zitten op jullie trouwdatum.


Begin met inspiratie opdoen en jullie datum reserveren

Wanneer jullie net verloofd zijn begint het avontuur. Mijn advies is om eerst te beginnen met inspiratie opdoen. Kijk naar de dingen die jullie aanspreken of juist niet willen. Wat zijn de belangrijkste momenten die extra aandacht verdienen? Nadat je dit weet kan je gaan kijken welke bloemist(en) jullie aanspreken en passen bij jullie stijl.

De eerste echte stap voor het regelen van jullie bruiloft bloemen is jullie datum reserveren. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, wil je niet te laat zijn, maar op tijd jullie bloemist boeken. Door in het begin alleen de datum te reserveren zijn jullie verzekerd van een plek en plan je de ‘echte afspraak’ in wanneer jullie hier klaar voor zijn. Uiteraard is het mogelijk om eerst kennis te maken voordat je de datum reserveert. Dat vind ik zelf ook altijd fijn zodat we kunnen kijken of ik jullie het beste kan helpen voor jullie droomdag.


Wanneer je de bespreking voor jullie bruiloft bloemen kan inplannen

Deze stap adviseer ik altijd wanneer de grove lijnen van jullie bruiloft bekend zijn. Denk hierbij aan jullie locatie, de dag indeling (exacte tijden kunnen later) en de sfeer die jullie willen terugzien op jullie dag. Waarom dit nodig is? Op deze manier kan je je goed laten adviseren voor een maatwerk concept wat écht bij jullie en jullie locatie past.


De details

De details worden op een later moment besproken. Hierbij kun je denken aan de tijden dat alles klaar moet zijn, de exacte aantallen van de dinertafels en kan je een ‘slecht weer plan’ bespreken wanneer je buiten trouwt. Persoonlijk bespreek ik dit altijd tijdens een detailgesprek, maar dit kan bij een andere bloemist bijvoorbeeld via de mail worden besproken.


Wanneer en hoelang van tevoren moet je nu precies de bruiloft bloemen regelen?

Hierbij een richtlijn:

Datum reserveren: 14 tot 8 maanden vooraf
Bespreking inplannen: 8 tot 4 maanden vooraf
Detailgesprek: 2 maanden vooraf

Iedereen doet het natuurlijk op zijn eigen manier en tempo. Zo zijn er stellen die meer dan 2 jaar verloofd zijn, en zijn er ook stellen die binnen een half jaar trouwen. Hier wordt de planning op aangepast. Ook wordt er niet altijd een datum gereserveerd maar wordt gelijk de bespreking ingepland. Net wat jullie fijn vinden en hoe ‘veilig’ jullie willen zitten. Mijn persoonlijke record met een klant was 2 weken van tevoren een volledige aankleding bestellen, zonder datum reservering. Het was toevallig mogelijk, maar de kans dat je favoriete bloemist vol zit wordt natuurlijk steeds groter naarmate je langer wacht. Maatwerk frames zijn ook lastiger kort dag. En het allerbelangrijkste, het zorgt voor extra stress. En dat moet je naar mijn idee niet willen. Oftewel, wees goed voorbereid. Ik hoop dat deze informatie jullie hierbij heeft geholpen.

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem contact op of maak gelijk een afspraak.


Graag goed voorbereid?

Download dan de gratis bloemen checklist voor verloofde stellen zodat jullie goed voorbereid op bloemen avontuur kunnen!


Wanneer en hoelang van tevoren jullie bruiloft bloemen regelen?

Meer informatie over de foto’s: 
Foto 1 en 7
Foto 2 t/m 6