Duurzame bloemen en bloemist

Laten we samen gaan voor duurzaam en puur! Hier lees je welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist.

Maatwerk en persoonlijk bloemwerk
Home » Duurzame bloemen en bloemist

Duurzame bloemen & bloemist

Als bloemist ben ik natuurlijk gek op bloemen en de natuur. Daarom wil ik ook goed voor de natuur en het milieu zorgen zodat we er met z’n allen lang van kunnen genieten. Als duurzame bloemist kies ik voor een verantwoorde werkwijze en ook bij bloemen, boeketten en bloemstukken kun je duurzame mogelijkheden kiezen.

Hieronder lees je welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist en welke opties er zijn voor duurzame bloemen.

Bruiloft bloemen zomer

Duurzame bloemen en van Nederlandse bodem

Ik werk met verse bloemen en droogbloemen. De verse bloemen komen zo veel mogelijk van Nederlandse bodem bij kwekers vandaan die duurzaam werken, verantwoord met het milieu omgaan en een duurzame keurmerken hebben.

Waarom ik ook voor bloemen kies van Nederlandse bodem? Deze bloemen hoeven niet met het vliegtuig en dat scheelt een hoop CO2 uitstoot. Daarnaast is er in veel landen watertekort. Ik vind het zonde als er dan duur water naar bloemen gaat en niet naar mensen die het harder nodig hebben. En als laatste heeft Nederland diverse regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen waardoor dit ook mijn voorkeur heeft. Natuurlijk is het wel belangrijk om het per kweker te bekijken hoe ze te werk gaan. Denk hierbij aan bestrijdingsmiddelen en het kweken op gas of natuurlijke warmte. Zo werk ik graag samen met een rozen kweker die in de zomer de mooiste tuinrozen verkoopt zonder de kas op te stoken en zoveel mogelijk duurzaam werkt.

Speelse verfijnde bloemen

Ongeverfd en ongebleekt

Bloemstylist bloemkunstenaar

Van nature zijn verse bloemen ongeverfd. Dan zijn ze ook op hun mooist vind ik. Het verven van bloemen kan met biologisch afbreekbare verf maar alsnog is dat niet de meest duurzame keuze. Daarom kies ik altijd voor de pure schoonheid van bloemen, zoals ze ook in de natuur te vinden zijn. 

Seizoens bloemen

Bloemen uit het seizoen zijn bloemen die op het ritme van de natuur zijn gegroeid en dat scheelt energiekosten. Als de mogelijkheid er is ga ik voor bloemen die buiten groeien (of een niet gestookte kas) want daar wordt geen extra energie voor gebruikt. Puur de kracht van de natuur.

Bruiloft bloemen lichte naturel kleuren

Droogbloemen

Bloemenwolk flowercloud natuurlijk duurzaam

Een trend met het grote voordeel dat je ze heel lang kunt bewaren. Ik kies voor droogbloemen die natuurlijk gedroogd worden en die niet geverfd en niet chemisch gebleekt zijn. Want zeker dat laatste is heel slecht voor het milieu. 


Duurzame bloemen op je bruiloft of je event

Bij bloemen op je bruiloft of je evenement maak ik altijd gebruik van pure bloemen die niet geverfd of gebleekt zijn. Hiernaast kan je zelf kiezen wat voor duurzame bloemen je wil. Heb je geen voorkeur? De bloemstukken maak ik in elk geval foam free, met herbruikbare technieken en/of steekblokken die 100 % biologisch afbreekbaar zijn. Ook gebruik ik geen wegwerp schotels maar mooie aardewerk schalen. We ontwerpen en maken we ook zelf frames ter vervanging van wegwerp frames of middelen. Zoals rvs houders voor steekschuim in plaats van plastic, die ook nog eens een stuk steviger zijn. En voor bruidsboeketten krijg je er een mooie mondgeblazen leenvaas bij met speciaal ontworpen rvs houder. Niet alleen mooi, maar ook herbruikbaar en perfect op maat voor jou bruidsboeket.

Ben je bloemist en wil je ook rvs houders kopen voor duurzaam steekschuim / steekblok? Dat kan via deze link!


Duurzaam werken

Naast de keuze voor duurzame bloemen vind ik het ook heel belangrijk om duurzaam te werken.
Door mijn afval te scheiden en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel te gebruiken zonder chloor. Het pand van mijn atelier heeft zonnepanelen. Zelfs de elastiekjes tussen de bloemen laat ik niet op de grond vallen zodat ze niet tussen het groen afval komen.
Als ondernemer print ik liever niet, is mijn boekhouding volledig online en maak ik gebruik van milieu vriendelijk papier voor mijn folders en brochures.

Ik blijf altijd kijken naar de mogelijkheden om meer te doen. Als je bijvoorbeeld in mijn atelier langs komt en kiest voor koffie of thee, dan zet ik dit voor je zonder het gebruik van wegwerp plastic. Ook de flesjes fris zitten in statiegeld glazen flessen. Kom je ook een keer gezellig langs?


Duurzaam keurmerk?

Een duurzaam keurmerk heb ik niet. Niet omdat het niet kan, maar wel omdat ik het voor nu niet nodig vind om hier veel geld voor te betalen. Ik weet zelf dat ik hier goed mijn best voor doe en ook altijd zal zoeken naar verbeteringen. Het is niet iets wat ik doe voor een keurmerk, het is iets wat ik doe omdat ik het echt belangrijk vind. Ik sluit het niet uit dat ik in de toekomst voor een duurzaam keurmerk ga. Al zou ik dan wel graag willen zien dat er meer aandacht naar de inkoop van Nederlandse bloemen gaat.

Bloemist Malou Blouming floral art

Voor dé trouwinspiratie website Girls of Honour schreef ik een gast blog over welke mogelijkheden er zijn om te kiezen voor duurzame bloemen op je bruiloft. Ook geef ik in dit blog nog een paar extra tips wat je met je bloemen na je bruiloft kunt doen. Want weggooien is zonde! Het hele blog en de tips lees je hier!

Wil je meer weten over duurzame bloemen op je bruiloft of je event? Neem contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over! 


Meer informatie over de foto’s: 
Foto 2 t/m 6
Foto 7
Foto 1 en 8 door Mandy Brander