Duurzaamheid vind ik, Malou, onwijs belangrijk en interessant. Zoals je hier kunt lezen probeer ik zo duurzaam mogelijk te werken met zo min mogelijk verspilling en zoveel mogelijk respect voor de natuur. Dit gaat verder dan alleen mijn eigen activiteiten. De inkoop van mijn bloemen speelt een grote en belangrijke rol. Om deze reden vind ik het heel belangrijk om bloemen in te kopen van duurzame kwekers. Ik was een tijdje terug welkom bij ‘Porta Nova’. Een duurzame Nederlandse rode rozen kweker die mij meer kon vertellen over hoe dit in zijn werk gaat. Het was onwijs leerzaam en inspirerend om te zien hoe het ook kan. Wát ze precies allemaal doen om zo duurzaam mogelijke rozen van een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren laat ik jullie hier zien!
Inhoudsopgave
- Wat feitjes op een rij over de duurzame rozen kweker
- De duurzame rozen staan hier niet op potgrond
- Ingenieus watersysteem
- Kassen duurzaam koelen en verwarmen
- Een roos heeft CO2 nodig
- Niet alle beestjes zijn welkom
- Inbuigen, controles en scouten
- Bijkomen, sorteren en op transport om uiteindelijk de duurzame rozen op een bruiloft of evenement terug te zien
- Tips voor thuis
Wat feitjes op een rij over de duurzame rozen kweker
Ik ken meerdere kwekers die prachtige bloemen kweken. Toen ik bij Porta Nova de 19,3 hectare grote kas binnen stapte was ik écht onder de indruk hoe groot en professioneel dit bedrijf is. Dat moet ook wel, want er wordt twee keer per dag geoogst, er gaan tussen de 175.000 – 200.000 rozen per dag de deur uit, 7 dagen in de week. Het zouden trouwens nog meer rozen kunnen zijn, maar om de kwaliteit te behouden willen ze dit niet. Een rozenstruik gaat gemiddeld 8-10 jaar mee. Ze hebben de meest milieu vriendelijke roos op de markt met de laagste CO2-voetafdruk van de hele wereld (56 gram per steel). Hiernaast wordt er heel bewust en ingenieus omgegaan met het watergebruik wat ook onwijs belangrijk is. Daar lees je verderop meer over.
De duurzame rode rozen kweker Porta Nova is ooit begonnen als familiebedrijf. Aad, een van de eigenaren die ons samen met Marc verwelkomde in de kas, vertelt dat hij al 40 jaar in het vak zit. Samen met zijn vader heeft hij het bedrijf opgezet. In 2007 hebben ze de krachten gebundeld met nog twee andere familiebedrijven en zijn ze verhuisd naar de huidige locatie in Waddinxveen waar we nu de rondleiding krijgen. Met deze stap is er nog meer kennis en vakmanschap samen gekomen in het bedrijf dat we vandaag mogen bezoeken.
Als je het mij vraagt een innoverend bedrijf dat laat zien hoe het ook kan en waar we allemaal veel van kunnen leren.
De duurzame rozen staan hier niet op potgrond
Als je de kassen in loopt zie je de rozen allemaal mooi op werkhoogte staan op speciale goten. Niet in potgrond, maar in een soort steenwol vol met leidingen voor regenwater en voeding. De steenwol die wordt gebruikt is uiteindelijk ook composteerbaar.
Ingenieus watersysteem
Zo makkelijk als we thuis water uit onze kraan halen, zo ingenieus is het watersysteem hier. Water dat uit de kassen komt wordt weer hergebruikt voor nieuwe rozen. Om dit water weer echt schoon te krijgen wordt het gereinigd door een UV-licht. Om grover vuil eruit te vissen gebruiken ze doeken. En om het water verder te zuiveren gaat het eerst door hun eigen ‘binnenduin’ dat net als een echte duin het water langzaam zuivert. Als allerlaatste gaat het nog door een systeem waar voedingsstoffen aan het water worden toegevoegd. Dat zijn dezelfde mineralen die ook in de zakjes Chrysal zitten. Dat toevoegen en meten van voeding is trouwens ook een vak apart. Er worden wekelijks monsters genomen van het steenwol waar de rozen in groeien om te checken of alle voedingsstoffen goed in balans zijn voor de planten.
Ook duurzame rozen drinken wel wat water dus er moet naast het hergebruik, ook nieuw water binnen komen. Dit doen ze door het gebruik van regenwater. ‘Eigen’ regenwater is niet genoeg dus werken ze samen met een nabijgelegen industrieterrein. Water dat daar op de daken valt wordt bij Porta Nova ondergronds opgevangen en bij droog weer opgepompt om via de zuiveringsinstallatie naar de rozen te gaan.
Kassen duurzaam koelen en verwarmen
Rozen doen het goed op warmte, maar té warm in de zomer is ook niet goed. Hetzelfde geldt voor de kou in de winter. Als het te koud wordt buiten dan moeten de kassen verwarmd worden om de rozen goed en gezond te houden. Het ene moment heb je dus warmte nodig, het andere moment weer kou. Ook hier hebben ze natuurlijk over nagedacht. Dit kon slimmer en duurzamer!
In de winter, wanneer het koud is, onttrekken ze warmte dat diep in de grond is opgeslagen. Hiermee wordt de kas verwarmd. In de zomer ‘oogsten’ ze overtollige warmte in de kas en slaan dat vervolgens ondergronds op. Tegelijkertijd halen ze kou uit de grond om de kas te koelen. Hiermee houden ze ’s zomers de rozen groot, regelmatig en met dikke stelen. Er komt geen gas meer te pas om de kassen te verwarmen. Alles gaat via enorme warmtepompen en -wisselaars.
Ze hebben warmte genoeg, zelfs zoveel warmte over dat ze een nabij gelegen wijk kunnen voorzien van warmte. Helaas waren deze ideeën nog iets te ambitieus en ‘onzeker’ voor de Gemeente waardoor deze plannen weer van tafel zijn gehaald.
Een roos heeft CO2 nodig
Wie een beetje heeft opgelet bij de biologielessen weet dat planten, en dus ook bloemen, CO2 nodig hebben om te groeien. Iets wat wij juist weer (te veel) uitstoten. Om de rozen goed te kunnen laten groeien wordt er CO2 ‘afval’ toegevoegd wat wordt uitgestoten door de industrieën van Pernis. Hoe geef je dit dan vroeg ik mijzelf af? De zuivere CO2 gaat door pijpleidingen onder de grond zo de kassen in. Efficiënter en duurzamer dan met vrachtwagens.
Niet alle beestjes zijn welkom
Waar meestal pesticiden worden ingezet om ongedierte te bestrijden hebben deze duurzame rozen meer geluk, ze worden door middel van UV-C lampen en goede beestjes gezond gehouden.
De UV-C lampen rijden in de nacht hun ronde langs de gewassen. Hiermee wordt beginnende meeldauw (schadelijke schimmel) gedood. Hierdoor hoeven ze nog maar heel weinig te spuiten met bestrijdingsmiddelen, alleen op plekken waar het daadwerkelijk zit en nodig is. Wanneer het nodig is worden er goedgekeurde groene middelen gebruikt, die zo min mogelijk impact hebben op het milieu.
Trips zijn weer een ander verhaal. Deze insecten zijn ook niet welkom in de kassen omdat ze planten beschadigen en zwak maken. Hier zijn meerdere natuurlijke bestrijdingen voor mogelijk. Bijvoorbeeld het geven van biologische neemolie, wat de plant minder aantrekkelijk maakt voor trips. Een andere optie is het inzetten van schimmels en goede beestjes die de trips bestrijden.
Waar ongewenste vliegjes van houden is de kleur geel. Er hangen door de hele kas gele plak strippen die de vliegjes ‘lokken’ en niet meer naar de planten laten vliegen. Vergelijkbaar met fruitvliegjes vangers in huis.
Inbuigen, controles en scouten
Er komt ontzettend veel kijken bij het kweken van rozen. Meer dan dat ik zelf had gedacht. Zo moeten de zijtakken waar geen bloemen aan komen naar beneden worden gebogen zodat ze geen energie meer vragen. De plant snapt dan dat dit geen succesvolle roos meer gaat worden. De tak blijft wel leven, vangt licht en CO2 op en geeft dit aan de succesvolle rozen. Inbuigen noem je dit. Dit wordt elke dag nauwkeurig gedaan door de medewerkers. Samen met de andere werkzaamheden zoals het snijden van de duurzame rozen, het beoordelen van de kwaliteit en het controleren op ziektes. Dat laatste noemen ze scouten.
Bijkomen, sorteren en op transport om uiteindelijk de duurzame rozen op een bruiloft of evenement terug te zien
Nadat de rozen zijn geoogst wordt er minstens net zoveel aandacht aan de bloem besteed als tijdens de groei. Het is namelijk hun doel om klanten zo lang mogelijk van de rozen te kunnen laten genieten. Ze worden eerst in het water gezet om bij te komen. Hierbij worden wel wat dingen toegevoegd zoals waterstofperoxide, een beetje chloor en Chrysal. Dit is volgens de kwekers toch echt nodig om thuis zo lang mogelijk te genieten van de rozen. Na het bijkomen is geen chloor meer nodig en ook thuis is een zakje Chrysal genoeg. Uiteraard wordt er netjes omgegaan met het restwater en wordt dit weer voor de volgende batch hergebruikt.
Na het bijkomen gaan de duurzame rozen ‘op auditie’ zoals ze dat zelf noemen. Want ondanks het feit dat ze ‘maar’ 1 roos soort kweken, de Red Naomi, hebben ze wel zo rond de 30 specificaties. Van grootte van de bloem tot steel lengte. En ook rechte rozen van oudere planten worden weer anders verkocht dan de krommere stelen van de jonge planten. Ze worden door machines voorgesorteerd en daarna door naar de ‘finale’ en gecontroleerd door kundige medewerkers dat extra checkt of de kwaliteit klopt met het product dat ze voor zich hebben.
Dan op naar het ‘wellness center’ waar ze voor het laatst nog even in de watten worden gelegd en in de koelcel staan om opgehaald te worden voor de veiling. Via de veiling komen ze onder andere, via Duif flowers, bij mij terecht. Als ik ze in huis heb verzorg ik ze eerst goed, laat ik ze verder open komen om ze tot slot te laten pronken op een bruiloft of evenement. Hoe dat er bijvoorbeeld uit kan komen te zien zie je hieronder!
Tips voor thuis
Natuurlijk heb ik nog even voor jullie gevraagd hoe je nu het allerbeste je duurzame rozen thuis het beste goed kan houden. Hierbij de volgende tips.
- Blad wat in het water zit verwijderen.
- Klein stukje van de steel schuin afsnijden.
- Een echt goed schone vaas vullen met koud water.
- Zakje Chrysal erbij.
- Niet te warm neerzetten zoals op een verwarmde vloer.
- Daarna schoon water bijvullen, niet leeg maken.
Meer informatie of contact?
Bekijk Events of Weddings voor meer informatie of neem contact op voor vragen.
Kweker, rondleiding en interview om deze blog te kunnen schrijven: Porta Nova
Ons bezoek is ook vastgelegd in een artikel van Bloemen Planten Nieuws.
Samen langs gegaan met Mike Duif van Duif flowers, het inkoopadres waar ik onder andere deze rozen in kan kopen.
Coverfoto: Roos Jooren Photography
Alle andere foto’s: Loïs Smit
Model Soraya Lemmens met jurk van Cymbeline Paris
Met dank aan Aad en Marc die ons een warm welkom gaven en open deelde over het bedrijf.