Alles over een corsage en hoe je ze hoort te dragen

Hoe draag je een corsage? Aan welke kant? Welke soorten zijn er allemaal? En moet je eigenlijk wel een corsage dragen op een bruiloft? En wie draagt ze dan allemaal? Ik vertel je er graag meer over in deze blog!

Bruiloft wilde bloemen Woerden
Home » Alles over een corsage en hoe je ze hoort te dragen


Aan welke kant en hoe draag je een corsage?

Links! Je hoort een corsage aan de linkerkant te dragen. Makkelijk om te onthouden: je draagt hem het dichtst op je hart.

Op je hart

Je draagt de corsage dus op je borst. Bij vrouwen is het vaak mooier om haar corsage iets hoger te dragen, meer richting je sleutelbeen. Wanneer je een pak draagt plaats je de corsage op je revers. In het knoopsgat van je pak wordt eigenlijk nooit meer gedaan, omdat hij vaak niet op de mooiste plek zit of er überhaupt geen knoopsgat is op je revers. Daarom bevestigen we het bloemstukje nu met magneten.


Hoe bevestig je een corsage?

Maar hoe bevestig je dan de corsage? Het meest makkelijke en meest voorkomende is met een magneet. Één magneet wordt in de corsage verwerkt en de andere magneet is om hem op de juiste plek vast te ‘klikken’. Persoonlijk doe ik voor de bruidegom en bij grotere corsages een dubbele magneet. Dus twee in de corsage, en twee om vast te maken. Op deze manier kan het iets groter worden, kan het niet draaien en zit het echt zeker weten goed vast.

Vastmaken met een speldje

Je kan er ook voor kiezen om een corsage vast te maken met een speldje. Je kan dit doen om verschillende redenen. Zo kan je niet voor een magneet kiezen wanneer iemand een pacemaker heeft. Een speld is iets goedkoper dus bij grote aantallen kan het soms prijs technisch interessanter zijn. Ook is het voordeel van een speldje dat het écht vast zit omdat het letterlijk door de stof is gestoken. Nadeel is dan ook gelijk dat het je kleding kan beschadigen. Een persoonlijke afweging dus. Hoe je de corsage met speldje het makkelijkste, mooiste en stevigste kan bevestigen is als volgt. Plaats de corsage op de juiste plek. Draai de stof om (zoals de achterkant van de revers) en steek nu de speld dwars door de stof en corsage heen. Als je hem nu weer omdraait zie je als het goed is geen speldje en zit het stevig vast.

LB, By Danielle. MB, Elke Smit. RB, Vivre fotografie.
Onder Yara Brouwer.


Waarom draag je een corsage als vrouw omlaag?

Als vrouw draag je de corsage met de steel omhoog. Dat komt doordat vrouwen vroeger meer bloemen in hun corsages gebruikten, en dat maakte de corsages zwaarder. Daarom was het praktischer om de bloemen omlaag te dragen, vooral om te voorkomen dat ze bij lichtere stoffen zouden omkieperen. Deze trend is een beetje blijven hangen. Zelf vind ik het een beetje ouderwets. Draag de corsage dus vooral omhoog als jij je daar prettig bij voelt.

Bij de mannen worden de corsages met de steel altijd omlaag gedragen. Dit werd vroeger ook altijd al gedaan! Dit heeft ook weer met de zwaarte: bij een man bestond het maar uit één bloem. Deze werd dan in het knoopsgat gestoken. Zou de bloem met de steel omhoog staan, dan zou je hem gemakkelijker verliezen. Mannen dragen het dus omhoog.


Wat voor soort corsages zijn er?

Bruidegomcorsage

Een speciale voor de bruidegom! Iets uitgebreider, met meer detail en natuurlijk perfect aansluitend bij jouw outfit en de bloemen en outfit van je partner. Ik werk de corsage altijd mooi af met bijpassend zijden lint voor een extra luxe uitstraling. Zo is je trouwpak helemaal compleet.

Pocketcorsage of pochetcorsage

Dit is een uniekere versie en wordt dan ook meestal alleen gemaakt voor de bruidegom. Deze wordt niet op de revers bevestigd, maar is breder en wordt op maat gemaakt voor in het borstzakje, zoals de foto hieronder. Zelf noem ik het een pocketcorsage, omdat het in het borstzakje van een pak wordt gemaakt. Je kan het ook een pochetcorsage noemen, omdat het eigenlijk je pochet vervangt.

Groene pocket corsage pochet utrecht bloemist

Britt Laske fotografie

Gastencorsage

Dit is eigenlijk een wat eenvoudigere versie van de bruidegom corsage. Hierbij worden ze afgestemd op het totale bloemenconcept en meestal niet op de outfits. Meestal herken je de speciale gasten, zoals de ouders en de getuigen van het bruidspaar, aan hun gastencorsage.

Verschil dames en heren corsage

Persoonlijk zou ik geen verschil meer maken in de corsages voor jullie gasten. Ik zou het onderscheid toch een klein beetje ouderwets vinden, maar uiteraard is de keuze helemaal aan jullie. Vroeger werd dit wel meer gedaan waarbij de mannen de bloem omhoog hoorden te dragen, en de vrouwen de bloem omlaag. Ze werden ook vaak net iets anders gemaakt zodat je met de bloem naar beneden nog in het hart van de bloemen kijkt. Die traditie hoef je niet meer te volgen.

Polscorsage

Wat ook nog mogelijk is, is een polscorsage. Dit is, zoals de naam het al zegt, een corsage voor om de pols. Je kunt het vergelijken met een armband met bloemen. Aan wie je de polscorsage geeft is helemaal aan jullie! Bijvoorbeeld voor de bruidsmeisjes, jullie gasten of als een cadeautje voor jezelf.


Moet je een corsage dragen op een bruiloft? En wie dragen ze allemaal?

Er word me vaak gevraagd of je een corsage moet dragen op een bruiloft. Mijn antwoord is en blijft altijd: niks moet, behalve doen wat goed voelt. Houd je er niet van? Dan maak ik ze niet. En vind je het juist wel leuk als je gasten een corsage dragen? Dan gaan we daarvoor zorgen! Vaak wordt er dan gekozen voor de getuigen, ouders en speciale gasten van het bruidspaar. Ook de bruidegom krijgt er dan een opgespeld.

Geef je alle gasten een corsage, dan zorgt dat voor eenheid en saamhorigheid. Iedereen heeft een mooi bloemstuk opgespeld. Maar daarentegen loopt dat best op in de kosten. En dat budget kun je ook gebruiken voor de aankleding van je bruiloft.

Corsage bruidegom

Ik raad mijn bruidsparen aan om alleen te kiezen voor de bruidegom. Dat komt omdat mannen op een bruiloft toch vaak in een pak verschijnen. Met een mooie corsage op het trouwpak kan je er niet om heen dat jij de bruidegom bent.

Voor elke keuze geldt in elk geval: kies er alleen voor als jullie het echt leuk vinden. Dat is het allerbelangrijkste!

Studio Kijk


Wat kost een corsage?

Als bloemist maak ik graag een prachtige corsage voor de bruidegom. Deze zijn er vanaf €25,-. Dat komt omdat er veel liefde wordt gestoken in de details. Ik werk het bloemstukje af met luxe zijden lint en zorg voor een stevige bevestiging met een dubbele magneet. Zo blijft de corsage perfect op de borst zitten zonder te draaien. Het maken van deze corsage vergt zorgvuldigheid en tijd om ervoor te zorgen dat het bij je trouwpak én het trouwboeket past. Zo zijn ook jullie bloemen de perfecte match!


Is het mogelijk om alleen een corsage te bestellen bij ons?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Nee. Wij leveren totaalconcepten voor bruiloften en evenementen. Een corsage is een leuk, maar wel heel klein onderdeel van het totaalplaatje. Wij kunnen corsages voor jullie maken, maar wel in combinatie met een maatwerk-aankleding voor jullie bruiloft! Zo weet je zeker dat je een mooi geheel krijgt.

Kies je wel voor deze toevoeging, dan krijg je op je bruiloft altijd een kaartje met een korte uitleg over het opspelden. Mocht je tijdens jullie grote dag even vergeten zijn hoe het ook alweer zit? Geen zorgen, het is geregeld!


Nieuwsgierig geworden? Bekijk Weddings voor meer informatie, neem Contact op of plan een afspraak in om te ontdekken wat ik voor jullie bruiloft kan betekenen.