Alles over een corsage en hoe je ze hoort te dragen

Hoe draag je een corsage? Aan welke kant? Welke soorten zijn er allemaal? En moet je eigenlijk wel een corsage dragen op een bruiloft? En wie draagt ze dan allemaal? Ik vertel je er graag meer over in deze blog!

Bruiloft wilde bloemen Woerden
Home » Alles over een corsage en hoe je ze hoort te dragen


Aan welke kant en hoe draag je een corsage?

Links! Je hoort een corsage aan de linker kant te dragen. Makkelijk om te onthouden: je draagt hem het dichtst op je hart.

Je draagt de corsage op je borst. Bij vrouwen is het vaak mooier om haar corsage iets hoger te dragen, meer richting je sleutelbeen. Wanneer je een pak draagt plaats je de corsage op je revers. In het knoopsgat van je pak wordt eigenlijk nooit meer gedaan, omdat hij vaak niet op de mooiste plek zit of er überhaupt geen knoopsgat is op je revers.


Hoe bevestig je een corsage?

Maar hoe bevestig je dan de corsage? Het meest makkelijke en meest voorkomende is met een magneet. Één magneet wordt in de corsage verwerkt en de andere magneet is om hem op de juiste plek vast te ‘klikken’. Persoonlijk doe ik voor de bruidegom en bij grotere corsages een dubbele magneet. Dus twee in de corsage, en twee om vast te maken. Op deze manier kan het iets groter worden, kan het niet draaien en zit het echt zeker weten goed vast.

Je kan er ook voor kiezen om een corsage vast te maken met een speldje. Je kan dit doen om verschillende redenen. Zo kan je niet voor een magneet kiezen wanneer iemand een pacemaker heeft. Een speld is iets goedkoper dus bij grote aantallen kan het soms prijs technisch interessanter zijn. Ook is het voordeel van een speldje dat het écht vast zit omdat het letterlijk door de stof is gestoken. Nadeel is dan ook gelijk dat het je kleding kan beschadigen. Een persoonlijke afweging dus. Hoe je de corsage met speldje het makkelijkste, mooiste en stevigste kan bevestigen is als volgt. Plaats de corsage op de juiste plek. Draai de stof om (zoals de achterkant van de revers) en steek nu de speld dwars door de stof en corsage heen. Als je hem nu weer omdraait zie je als het goed is geen speldje en zit het stevig vast.

LB, By Danielle. MB, Elke Smit. RB, Vivre fotografie.
Onder Yara Brouwer.


Wat voor soort corsages zijn er?

Bruidegomcorsage

Een speciale voor de bruidegom! Iets uitgebreider, met meer detail en natuurlijk perfect aansluitend bij jouw outfit en de bloemen en outfit van je partner. Ik werk de corsage altijd mooi af met bijpassend zijden lint voor een extra luxe uitstraling.

Pocketcorsage of pochetcorsage

Dit is een uniekere versie en wordt dan ook meestal gemaakt voor de bruidegom. Deze wordt niet op de revers bevestigd, maar is breder en wordt op maat gemaakt voor in het borstzakje, zoals de foto hieronder. Zelf noem ik het een pocketcorsage, omdat het in het borstzakje van een pak wordt gemaakt. Je kan het ook een pochetcorsage noemen, omdat het eigenlijk je pochet vervangt.

Groene pocket corsage pochet utrecht bloemist

Britt Laske fotografie

Gastencorsage

Dit is eigenlijk een wat eenvoudigere versie van de bruidegom corsage. Hierbij worden ze afgestemd op het totale bloemen concept en meestal niet op de outfits.

Verschil dames en heren corsage

Persoonlijk zou ik geen verschil meer maken in de corsages voor jullie gasten. Ik zou het onderscheid toch een klein beetje ouderwets vinden, maar uiteraard is de keuze helemaal aan jullie. Vroeger werd dit wel meer gedaan waarbij de mannen de bloem omhoog hoorden te dragen, en de vrouwen de bloem omlaag. Ze werden ook vaak net iets anders gemaakt zodat je met de bloem naar beneden nog in het hart van de bloemen kijkt.

Polscorsage

Wat ook nog mogelijk is, is een polscorsage. Dit is, zoals de naam het al zegt, een corsage voor om de pols. Je kunt het vergelijken met een armband met bloemen. Aan wie je de polscorsage geeft is helemaal aan jullie! Bijvoorbeeld voor de bruidsmeisjes, jullie gasten of een cadeautje voor jezelf.


Moet je een corsage dragen op een bruiloft? En wie dragen ze allemaal?

Ik krijg vaak de vraag of je een corsage moet dragen en wat nu eigenlijk hoort. En mijn antwoord is dan ook altijd: Niks hoort en jullie moeten doen wat goed voelt! Houd je niet van corsages? Dan maken we die ook niet! Vind je het leuk om aan jullie gasten te geven? Dan gaan we daarvoor zorgen! Het kan wel voor een bepaalde samenhorigheid zorgen. Daarentegen kunnen de kosten best oplopen als je al je gasten een corsage geeft, wat je ook aan de aankleding zou kunnen besteden. Er wordt vaak gekozen voor: niemand, alleen de bruidegom of bruidegom plus getuigen/ouders en/of speciale gasten. Voor elke keuze geldt in elk geval, alleen als jullie het echt leuk vinden. Dat is het aller belangrijkste!

Studio Kijk


Is het mogelijk om alleen een corsage te bestellen bij ons?

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Nee. Wij leveren totaal concepten voor bruiloften en evenementen. Een corsage is een leuk, maar wel heel klein onderdeel van het totaal plaatje. Wij kunnen corsages voor jullie maken, maar wel in combinatie met een maatwerk aankleding voor jullie bruiloft! Je krijgt er trouwens altijd een kaartje bij met een korte uitleg, dus mocht je tijdens jullie grote dag even vergeten zijn hoe het ook alweer zit. Geen zorgen, het is geregeld!


Bekijk Weddings voor meer informatie, neem Contact op of plan een afspraak in om te ontdekken wat ik voor jullie bruiloft kan betekenen.