Duurzaamheid

Ook bij bloemen, boeketten en bloemstukken kun je kiezen voor duurzaam en is er veel mogelijk. Hieronder lees je welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist.

Duurzame bloemen & bloemist

Als bloemist en bloemkunstenaar ben ik natuurlijk gek op bloemen en de natuur. Daarom wil ik ook goed voor de natuur en het milieu zorgen zodat we er met z’n allen lang van kunnen genieten. Als bloemist kies ik voor een duurzame werkwijze en ook bij bloemen, boeketten en bloemstukken kun je duurzame mogelijkheden kiezen.

Hieronder lees je welke milieuvriendelijke keuzes ik maak als duurzame bloemist en welke opties er zijn voor duurzame bloemen.


Duurzame bloemen en van Nederlandse bodem

Ik werk met verse bloemen en droogbloemen. De verse bloemen komen zo veel mogelijk van Nederlandse bodem bij kwekers vandaan die duurzaam werken, verantwoord met het milieu omgaan en een duurzame keurmerken hebben.

Waarom ik ook voor bloemen kies van Nederlandse bodem? Deze bloemen hoeven niet met het vliegtuig en dat scheelt een hoop CO2 uitstoot. Daarnaast is er in veel landen watertekort. Ik vind het zonde als er dan duur water naar bloemen gaat en niet naar mensen die het harder nodig hebben. En als laatste heeft Nederland diverse regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen waardoor dit ook mijn voorkeur heeft.

Ongeverfd en ongebleekt

Van nature zijn verse bloemen ongeverfd. Dan zijn ze ook op hun mooist vind ik. Het verven van bloemen kan met biologisch afbreekbare verf maar alsnog is dat niet de meest duurzame keuze. Daarom kies ik altijd voor de pure schoonheid van bloemen, zoals ze ook in de natuur te vinden zijn. 

Seizoens bloemen

Bloemen uit het seizoen zijn bloemen die op het ritme van de natuur zijn gegroeid en dat scheelt energiekosten. Als de mogelijkheid er is ga ik voor bloemen die buiten groeien want daar wordt geen extra energie voor gebruikt. Puur de kracht van de natuur.

Droogbloemen

Dé trend van dit moment met het grote voordeel dat je ze heel lang kunt bewaren. Ik kies voor droogbloemen die natuurlijk gedroogd worden en die niet geverfd en niet chemisch gebleekt zijn. Want dat laatste is heel slecht voor het milieu. 


Duurzame bloemen op je bruiloft of je event

Bij bloemen op je bruiloft of je evenement maak ik altijd gebruik van pure bloemen die niet geverfd of gebleekt zijn. Hiernaast kan je zelf kiezen wat voor duurzame bloemen je wil. Heb je geen voorkeur? De bloemstukken maak ik met de biologisch afbreekbare variant van steekschuim of nog beter kies ik graag voor bloemen in een vaas of op een ondergrond van gaas zodat die hergebruikt kan worden. 

Mag ik dit jaar jouw bruiloft of evenement aankleden met mijn bloemen?
Bij opdrachten (vanaf vijfhonderd euro) doneer ik een boom bij Trees for all! Leuk meegenomen, voor jullie & de planeet!

Bloemen abonnementen

Als je een bloemenabonnement bij mij afsluit krijg je altijd een boeket met een combinatie van Nederlandse en duurzame bloemen. Boeketten pak ik liever niet in als het niet nodig is om zo min mogelijk afval te produceren. Is het wel nodig dan gebruik ik milieuvriendelijk kraftpapier en geen of papieren plakband. Het enige plastic wat erbij zit is het zakje voeding, want die heb ik nog niet zonder plastic gevonden.  Zodra ook de voeding in een natuurlijke verpakking zit stap ik daarop over.


Duurzaam werken

Naast de keuze voor duurzame bloemen vind ik het ook heel belangrijk om duurzaam te werken.
Door mijn afval te scheiden en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel te gebruiken zonder chloor. Het pand van mijn atelier heeft zonnepanelen. Zelfs de elastiekjes tussen de bloemen laat ik niet op de grond vallen zodat ze niet tussen het groen afval komen.
Als ondernemer print ik liever niet, is mijn boekhouding volledig online en maak ik gebruik van milieu vriendelijk papier voor mijn folders en brochures. Een nieuwe elektrische bus staat nog op mijn verlanglijstje, nog even door sparen. ; )

Ik blijf altijd kijken naar de mogelijkheden om meer te doen. Zo haal ik bijvoorbeeld losse thee die in een thee-ei gaat zodat ik minder afval heb en gebruik ik hervulbare RVS koffiecupjes in plaats van de plastic variant.

Het zijn de kleine dingen die alles bij elkaar een groot verschil maken. 

Malou

Duurzaam keurmerk?

Een duurzaam keurmerk heb ik niet. Niet omdat het niet kan, maar wel omdat ik het voor nu niet nodig vind om hier veel geld voor te betalen. Ik weet zelf dat ik hier goed mijn best voor doe en ook altijd zal zoeken naar verbeteringen. Het is niet iets wat ik doe voor een keurmerk, het is iets wat ik doe omdat ik het echt belangrijk vind. Ik sluit het niet uit dat ik in de toekomst voor een duurzaam keurmerk ga. Al zou ik dan wel graag willen zien dat er meer aandacht naar de inkoop van Nederlandse bloemen gaat.

Wil je meer weten over duurzame bloemen op je bruiloft of je event? Of wil je ook graag duurzame bloemen op je keukentafel? Neem contact met mij op. Ik vertel je er graag meer over! 


Voor dé trouwinspiratie website Girls of Honour schreef ik een gast blog over welke mogelijkheden er zijn om te kiezen voor duurzame bloemen op je bruiloft. Ook geef ik in dit blog nog een paar extra tips wat je met je bloemen na je bruiloft kunt doen. Want weggooien is zonde! Het hele blog en de tips lees je hier!